RUTANS ÄGGAKAGA MED RÖKT BACON

En riktig klassiker i flera bemärkelser. Skånes nationalrätt i anrika Rut på Skärets tappning är en given punkt när vi har våra amerikanska pitmasters på besök. Det finns få saker som botar en jetlaggad amerikan med baksmälla lika bra som en iskall äppelmust och en stor panna äggakaga i skuggan på Rutans uteservering.

Utrustning: Offset smoker, Big Green Egg eller annan keramisk grill, alternativt en stor klotgrill med indirekt värme.

CA 8 PORTIONER

500 G RÖKT BACON
16 ÄGG
12,5 DL STANDARDMJÖLK
2,5 DL VISPGRÄDDE
5 DL VETEMJÖL
NÅGRA NYPOR SALT

Tänd smokern och låt den få en temperatur på cirka 120–130 grader.
Stek baconet och lyft ur pannan, spara stekflottet till smaksättning av smeten.
Vispa ihop ingredienserna till en smet och tillsätt stekflottet. Grädda i en stekpanna i smokern på 120 grader, rör om ett par gånger under tiden. När äggakakan stelnat och börjat få färg vänder du på den med hjälp av en tallrik och ger den ett par minuter på andra sidan.

Stjälp upp och servera med bacon och rårörda lingon.

Recept från vår egen kokbok: Holy Smoke BBQ - ingen rök utan kött

Webbplats www.holysmoke.se använder cookies. Mer information.